Dilimizin Zenginlikleri Projesi Sözlük Tasarım Yarışması

SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

AMAÇ: “Bir dilde sözlerin bütünü; söz hazinesi, söz dağarcığı, kelime hazinesi, kelime kadrosu, vokabüler “ olarak tanımlanan söz varlığı, bireyler arası iletişim için çok önemlidir. Söz varlığının önemi sadece bununla sınırlı kalmayıp bireyin anlama ve anlatma becerisini de etkilemektedir.

Söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlar.

SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI KATILIM ŞARTLARI:

1.Yarışmaya İlimiz geneli resmi ve özel ilkokul/ortaokul ve lise öğrencileri katılabilir.

2. Öğrenciler yarışmaya yalnızca 1 sözlük ile katılabilir.

3.Sözlükler özgün bir şekilde hazırlanacaktır. Öğrenci sözlüğü hazırlarken kendi yazısını kullanacaktır. Bilgisayarda dizilmiş, yazılmış sözlükler yarışmadan elenecektir.

4.Sözlük serbest herhangi bir konuda, alanda oluşturulabilir.( sağlık, tarih, mizah sözlüğü canlılar alemî, çevre, oyunlar, ev sözlüğü vb.)

5.Sözlükler her kademede 50 - 80 arası kelime içermelidir ve kâğıtlar tek yönlü kullanılmalıdır.

6.Sözlükler resimli, çizimli, şekilli, siyah- beyaz ya da renkli hazırlanabilir.

7.Yarışmaya, okullarda komisyon marifeti ile yapılacak değerlendirme sonucunda birinci olarak belirlenen sözlük gönderilecektir.

8.Sözlüğün arka kapak iç sayfasına öğrencinin adı-soyadı yazılacaktır.

9.Sözlükler en geç 08 Aralık 2023 mesai bitimine kadar Milli Eğitim Müdürlüğü Ortaöğretim birimine teslim edilecektir.

10.İlkokul, Ortaokul ve Lise kategorileri ayrı ayrı değerlendirilecektir.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA:

Metin Kutusu: DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ 	PUAN DEĞERİ
Tasarımın işlevselliği(öğreticiliği, akılda kalıcılığı) 	         25
Estetik, Bütünlük 	         25
İmlâ Kuralları 	         25
Kapak Tasarımı 	         25

Diğer Hususlar:

1. Yarışmaya katılan eserler İl Millî Eğitim Müdürlüğünce oluşturulan “Eser İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu” tarafından değerlendirilecektir.

2. Eser inceleme komisyonu tarafından değerlendirme sonucunda il birincisi eser belirlenecektir.

3. Dereceye giren öğrencinin ödülü İl Millî Eğitim Müdürlüğü / İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından verilecektir.